Blogger Widgets

duminică, 25 ianuarie 2015

Scoala...altfel...mda...

Scoala...altfel...mda
Ce idee inovatoare cu scoala "altfel"! WOW! Ce invidioasa ar trebui sa fiu ca eu nu am avut parte de asa ceva! Dar nu sunt! Si nu imi lipseste defel acest tip de scoala. De fapt, nu imi lipseste defel scoala de azi. Si vina nu o au doar copiii - toata lumea tinde sa-i invinovateasca pe ei. Nu, o au parintii si profesorii pentru ca nu reusesc sa transforme SCOALA in ceva minunat si frumos. Pentru ca scoala este sau ar trebui sa fie asa. Cel putin cand eu mergeam la scoala. In schimb, avem invatatoare GROAZNICE care au pretentii exagerate de la copii (ex. dialogul dintre o invatatoare si un pici din clasa I "Daca nu revii la normal cu cititul, sa stii ca repeti clasa!"). Ce inseamna "normal" in viziunea ei? Copii care citesc fluent cand ei nici macar nu stiu toate literele? Copii care rezolva super probleme si exercitii la matematica, dar nu stu sa manance cu furculita si cutitul sau nu stiu sa isi lege sireturile, sa isi stearga nasul, sa spuna "multumesc" si "te rog"? Da, copiii nu AU VOIE SA LE FACA DE RUSINE! Urmeaza concursurile cu miza mare unde trebuie sa dovedeasca ca, da, este explicabila tendinta de a-ti inscrie copilul la scoala inca din burtica pentru a prinde un loc in clasa cea mai buna. Dar nu e doar vina lor. E si vina parintilor. Veti spune ca este absolut normal ca un parinte sa isi doresca ce e mai bun pentru copilul lui, dar multi uita cum au ajuns acesti parinti, de fapt, "mari oameni"! Cunoasteti-va mai intai pe VOI si dupa aceea aveti pretentii de la copiii vostri. Si asa ajung sa imi explic frustrarile din ambele tabere, interventiile parintilor pe la scoala si chinul copiilor de a tine pasul cu cerintele. Sa recunoastem - cati dintre acesti copii vor ajunge cercetatori platiti de NASA sa exploreze Luna? Extrem de putini. Programa existenta are pretentia de a-i pregati in acest sens. Din cate vad eu acum, nu de scoala ai nevoie sa ajungi CINEVA cu masina tare parcata in mlastina numita Alecsandri ca te simti THE ONE AND ONLY. Sau sa devii student (cam toti sunt studenti, ca, de statutul) si sa iei bursa dupa ce ai copiat cu nerusinare, ca doar atat ai invatat pana acum - SA TRISEZI CA SA TII PASUL CU CEI CARE SUNT CU ADEVARAT DESTEPTI. Asa ca scoala a devenit acest loc in care copiii nu se mai simt bine, unde au de-a face cu realitatile acestei lumi mizere chiar din clasa I ("mami o stie pe Doamna si eu o respect pe Doamna" SIC)) si nu ar trebui sa ne miram ca singurele placeri sunt cele oferite de gadgeturi (si astea ar fi OK daca profesorii ar sti cum sa le integreze in procesul invatamant) si sexualitatea precoce.
Si sa revin la scoala altfel. Ce sens are sa o mai numesti asa cand chiar NU e altfel. Copiii fac romana si matematica la nesfarsit, e prea multa munca din partea tuturor sa faca niste activitati placute (sa picteze, sa coloreze, sa VORBEASCA - DA! SA VORBEASCA!) Vorbiti cu copiii vostri si veti fi uimiti cate lucruri nu stiti si cat de mult isi doresc sa impartaseasca cu voi lumea lor!
Va las sa reflectati la un citat care mie mi se pare a fi descrierea perfecta a ceea ce se intampla:

"Vor fi oamenii la fel de deştepţi pentru a face ca viaţa să apară pe Marte, aşa cum sunt acum, când o fac să dispară de pe Pământ? (Paul Carvel)


M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu