Blogger Widgets

marți, 1 august 2017

De ce balet...



Baletul este o formă artistică unică. Poţi să exprimi lucruri prin dans pe care nu le poţi exprima prin cuvinte, iar baletul are această abilitate de a atinge oamenii, cel puţin pe mine, la un nivel abstract. Cred că, într-un fel, baletul este mai valoros azi decât în trecut. Astăzi, totul se desfaşoară într-un ritm alert şi este zugrumat de tehnologie. Oamenii stau cu ochii în calculatoare sau ecranele telefoanelor să se distreze. Dar mergând la teatru să vezi un spectacol de balet este o epxerienţă unică (Nu-i aşa, Nona?) prin faptul că este live şi, în acel moment, needitat. Este un fel de meditaţie reală şi tangibilă.
De ce merg la balet? Ca să îmi înţeleg corpul mai bine. Indiferent ce sport faci, trebuie să îţi cunoşti corpul. Pentru mine, abordarea strucurată şi metodică a baletului mă încurajează să învăţ mai multe despre propria anatomie, despre ce pot să fac şi ce nu pot să fac.  Se ştie că balerinii au o prezenţă graţioasă şi o postură fabuloasă. Cui nu-i place acest lucru? Iar graţia nu este doar un atribut fizic. Poate fi o faţetă a personalităţii şi a felului tău de a fi. Dacă execuţi corect mişcările de balet, îţi vei dezvolta un corp armonios. Poziţia picioarelor, şoldurilor şi a coloanei sunt elemente pe care baletul pune accent şi toate acestea vor contribui la o postură frumoasă. 
                                  Sursa: https://hu.pinterest.com/jillbrown20/wxjb-the-astonishing-sylvie-guillem/?lp=true

Baletul are o istorie lungă, debutând în curţile italiene ale secolului XV. Tehnica şi stilul s-au schimbat foarte mult de-a lungul anilor, dar această formă de artă s-a păstrat nu doar prin intermediul profesorilor de balet, ci şi prin reproducerea repertoriului tradiţional. De la baletele romantice precum Les Sylphides, la clasicul prin chintesenţă Lacul Lebedelor, la capodoperele neo-clasice ale lui Balanchine, fiecare element al acestor repertorii reprezintă o piesă importantă nu doar a dansului şi artei, ci şi a lumii în general. Să înveţi şi să apreciezi baletul îţi vor deschide perspective infinite asupra ceea ce înseamnă arta.


Pas de chat, en croix, battement frappé, jeté, grand jeté… terminologia din balet este importantă nu doar să înveţi denumirile paşilor, ci şi să înţelegi calitatea mişcărilor. Bonus? Inveţi limba franceză.
Da, este foarte greu, dar baletul este magic. Si nu mă gândesc niciodată să ating perfecţiunea. Mie pur şi simplu îmi permite să mă las dusă de val în frumuseţea mişcărilor şi a muzicii.  Dacă nu te-am convins cât de minunat şi magic este baletul, priveşte-le pe Maya Plisetskaya în Lacul Lebedelor (perfectă), pe  Sylvie Guillem în Boléro (năucitoare) sau pe Misty Copeland, prima afro-americană care a ajuns prim-balerină.
Bises.
M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu