Blogger Widgets

luni, 4 mai 2015

Orgoliul de a fi ...om



Googling googling, am dat peste niste harti nu foarte flatante la adresa noastra, ca natiune. Pentru spanioli suntem “diaper changers” (schimbatori de scutece), pentru turci “gypsies” (tigani, sic-Cine vorbeste!), iar pentru Berlusconi “cheap pussies” (nu vreau sa traduc, intelegi tu). Pentru cei care nu stiu, Berlusconi e fostul premier la Italiei care a avut mai multe flings cu mandre  din Romania. Deloc flatant. Deloc flatant. Bine, hartile exprimau niste stereotipuri. Dar, stii, la urma urmei, tot ce se spune acolo reprezinta adevarul. Pentru ca tu esti cel care schimba scutecele in Spania bebelusilor si batraneilor, deopotriva. Pentru ca tu te duci in Turcia la all inclusive si te comporti ca un flamand, in sala de mese si langa piscina. Si poate, pe toata perioada sejurului, nici macar nu ajungi sa vezi marea. Pentru ca tu esti atat de ieftin incat sa te vinzi italienilor pentru niste falsuri Vuitton sau Dolce.

Vei spune ca tara ta nu iti ofera posibilitatea de a munci. Ca nu esti platit pe masura abilitatilor tale. Ca nu esti respectat. Ca toti sunt mincinosi si hoti. Ca toti sunt superficiali. Sunt de acord cu tine. Si sunt de acord ca, poate, ti se ofera alte/mai multe sanse “dincolo”. Dar doar intr-o anumita masura. Pentru ca nu pot sa inteleg de ce aici, in Romania, iti e rusine sa postezi poze de pe santier iar Facebook-ul tau are doar poze cu tine de pe la tot felul de chermeze, cu tot felul de gagici si masini, oameni de bine si cool, in timp ce dincolo nu ai nicio problema in a poza fericit, imbracat in uniforma si lucrand din greu. Pentru ca, aici, iti e rusine de bunica de la tara (tu esti orasean cu acte in regula), care poarta batic si zadie. Si tu te duci un metru in fata ei sa nu creada lumea ca sunteti rude. Pentru ca, aici, copiii abandonati sunt ingrijiti de voluntari straini, iar batraneii sunt si ei, pe undeva, acolo, uitati de lume. Pentru ca, aici, nasul tau fin nu suporta miasmele din spitale sau aziluri. Dar suporta tot ce i se ofera “dincolo”. Slujbe pe care le refuza indienii si nigerienii. Slujbe pe care cei de acolo nu le mai presteaza pentru ca, cica, au apanajul unei natiuni binecuvantate. Si tu? Accepti sa schimbi scutece, sa culegi cirese, sa faci pe dadaca la familii de nigerieni abuzivi. Si sa taci. Pentru ca nu ai niciun cuvant de spus si te supui, tacit si inghitind in sec. Aceasta tacere si supunere pe care nu le-ai cunoscut aici. Aici erai galagios si teribilist. Aici…

Vei spune ca ai facut o facultate si tara ta nu iti ofera nicio sansa. Dar chiar meritai sa faci o facultate?  Chiar? Nu! Pentru ca, poate, inca nu stii sa scrii cu doi “i”, poate nu stii sa scrii doua cuvinte legate, nu stii sa stai intr-o banca fara sa te scarpini sau sa pari obosit si “rupt”, nu stii sa faci distinctia dintre scoala si club, nu stii sa te supui regulilor, nu stii sa iei notite, ci freci telefonul la nesfarsit (feeling plictisit pe la vreun curs), nu stii sa te uiti in ochii celui cu care vorbesti, nu stii sa spui “Buna ziua”, “multumesc” si “iarta-ma”. Stii, de un an incerc sa gasesc un instalator. Si nu reusesc. Pentru ca fostul instalator, mosuletul acela simpatic, hatru si meserias, care nu avea 1 milion de diplome, a murit. Si crede-ma, merita tot respectul. Respect pe care tu nu il vei avea pentru ca nu stii sa faci nimic. Nu vrei sa te ridici din pat, student fiind, pentru o slujba draguta de 4 ore/zi pentru ca nu ti se da un salariu de peste 10 milioane. Nu vrei sa acumulezi experienta si sa ti se deschida niste portite, stand pe langa persoane care déjà sunt consacrate. Nu vrei sa participi ca voluntar la nimic pentru ca nu iti “pica” nimic. Si asta spune multe. Ca esti egoist si lipsit de generozitate. Si lipsit de capacitatea de a privi in ansamblu. Dar te invit sa pleci dincolo, sa inveti pe propria piele (si nu de la TV) ce inseamna sa “tragi”. Din greu. Dar am o rugaminte, scuteste-ma de postari genul “Feeling blessed”, “Feeling in al 9-lea cer”, ca nu te cred!

M.

P.S. Iarta-ma, telefonul te-a invatat, totusi, sa folosesti ceva. Un deget. Ca e smartphone, nu? Dar, il meriti. Cum de ai smartphone aici si, totusi, nu ai un loc al tau? Oare? Inseamna sa ai prioritati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu