Blogger Widgets

luni, 16 februarie 2015

Tara celor care cuvanta...



Mi-am spus ca nu imi voi exprima niciodata parerea cu privire la chestiuni politice, dar nu pot sa tac in acest caz. Azi vreau sa scriu in numele tututor celor care iubesc cartile, teatrul, artistii, scriitorii, poetii, fotografii, arhitectii, toti oamenii “neobisnuiti”, talentati, minunati si frumosi sufleteste. Vreau sa protestez impotriva unei nebunii si aberatii numita Proiectul de lege privind instituirea timbrului cultural. Proiectul a fost iniţiat de 84 de deputaţi şi senatori din mai multe partide, printre care PSD, PNL, PDL, PP-DD şi UDMR, şi a fost adoptat de Senat pe 8 decembrie 2014. Bravo voua, dragi si mandri reprezentanti! Si suna cam asa (primul paragraf):

“În vederea susţinerii şi dezvoltării culturii naţionale în diversele ei forme de exprimare artistică: literatură, cinematografie, teatru muzică, folclor, arte plastice arhitectură, divertisment, în scopul protejării şi conservării moştenirii culturale, dezvoltării creativităţii contemporane, promovării valorilor culturale, se instituie timbrul cultural”.

Daca acest proiect de lege va fi aprobat, sumele de bani uriase pe care le va genera se vor duce spre o destinatie necunoscuta. “Timbrul literar urmează, în cazul adoptării acestui proiect de lege, să fie aplicat pe fiecare carte înainte ca aceasta să intre în librării, la fel cum se aplică timbrul pe ţigări şi băuturi alcoolice. Mai exact, din preţul unei cărţi de 10 lei, numai 70 de bani se vor duce la autor, 90 de bani vor merge la stat şi suma cea mai mare, de 1 leu, la uniunile de creatori cu activitate privată.” (Monica Andronescu, adevarul.ro)

Ei, bravo! Autorul va primi 70 de bani, iar uniunile de creatori cu activitate private vor primi 1leu! Cum va puteti gandi la asa ceva? Cum? Trebuie sa inteleg cumva. Sunt decizii pe care le propuneti doar ca sa va justificati remuneratia lunara? Sunt decizii pe care le luati doar ca sa zica lumea ca faceti si voi ceva? Ca sunteti plini doar de “vorbe goale”. Si mai ales stiind ce fel de specimene sunteti unii dintre voi. Probabil ca este o expresie a frustrarii, inculturii si prostiei gargantualice. Cum puteti sa taxati cultura in acest fel? Poate voi asta intelegeti prin exprimare artistica. Pentru ca toti sunteti scriitori (discursurile electorale stau marturie in acest sens), toti sunteti artisti (ca doar lumea e o scena, nu?), toti sunteti cantareti, toti sunteti arhitecti (si o gramada de infamii arhitecturale stau dovada). Habar nu aveti cata munca sta in spatele fiecarui proces creator, dar nici nu cred ca va pasa. Va place sa va inconjurati de scriitori, actori, arhitecti si toti acesti oameni talentati si minunati, dar nu va ganditi o clipa cat de greu este sa te exprimi ca artist. Mai bine spus, cat de greu este SA TRAIESTI DECENT ca artist! Cum puteti propune aceste anomalii intr-o tara in care cultura e in pragul falimentului, intr-o tara in care oamenii traiesc intr-un vid cultural si social? Cum? As vrea sa imi ofere cineva un raspuns.

Sunt sigura ca veti ramane tari pe pozitii si veti adopta atitudinea de “je m’en fiche”. Pentru ca voi dictati in tara mea, aceasta tara plina de “doctori” in 100 de domenii, aceasta tara plina de oameni cu diplome, aceasta tara plina de absolventi a 10 facultati (si care, totusi, inca nu stiu sa scrie corect romaneste), aceasta tara plina de smecherasi care se descurca (si chiar reusesc).

Si aici ma opresc. Si ma declar o mare vicioasa (doar ati inclus ARTA in aceeasi categorie cu tigarile si alcoolul, care sunt vicii, nu?). Acum as prefera sa traiesc in "Lumea celor care nu cuvanta". Citit cartea (da, ati auzit bine, e o CARTE), merita si poate veti invata ceva!



M.
 
P.S. Cei care doresc sa ma contrazica sau nu, sunt rugati sa comenteze aici si nu in mesaje private.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu