Blogger Widgets

marți, 29 august 2017

Prinţul pădurii…



Este o poveste scrisă de o fetiţă frumoasă şi talentată, dar atât de modestă, Maia. Maia a început să deseneze când era foarte mică. Desena poveşti. In poveştile ei nu existau prinţese, ci doar animăluţe, dragoni, unicorni, lighioane cum îi place ei să spună. Apoi a început să scrie. In secret, refuzând să arate ce scrie. Dar, la un moment dat, o prinţesă adevărată i-a răsplătit o poveste cu premiul I. O poveste magică scrisă de un copil delicat şi generos, un copil care, ca şi mulţi alţi copii vreau să cred, creează cu pasiune şi exprimă lucruri pe care noi, adulţii, de foarte multe ori, suntem incapabili să o facem. 
Maia, să nu te schimbi niciodată! Cu dragoste, Mira! #pierdutaprintrecuvinte

Povestea a apărut în volumul “A fost odată ca niciodată…”, iulie 2017. A obţinut Premiul I la Concursul Internaţional de Creaţie Originală “Basmele Reginei Maria” desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu al 
României.
                                                                           Credit imagine: Maia Veres


Printul padurii
                                                                   de Maia Vereş
            A fost odata ca niciodata un rege si o regina care aveau o imparatie mare de tot. Insa nu erau mandri de bogatie sau de altceva. Erau mandri de fiul lor, frumos ca si soarele de pe cer. Avea ochii albastrii ca si valurile aprige ale marii si parul auriu ca si razele de lumina. In ciuda faptului ca era mic, nu se temea de nimic.
            In fiecare zi se plimba pe camp, prin padure si pe langa rau. A crescut iubitor de natura , diferit. Tatal sau insa nu era mandru. El vroia sa aiba cel mai puternic fiu din regat, sa se lupte, sa devina un soldat fara frica, dar fiul se impotrivea.
            Intr-o dimineata, Filip, caci asa il chema, s-a dus pe malul raului unde a auzit plansul unui pui micut de grifon. Valurile agitate ale apei il duceau departe, departe. Mila lui a iesit la iveala, dupa ce a inceput sa fuga de-a lungul raului.. Si-a pus curajoasele maini in jurul puiului, pe care l-a ridicat cu blandete.
-          Tu voinicule, tu mi-ai salvat viata! Esti singurul care a avut inima atat de mare incat sa ma ajute!
-          Nu trebuie sa-mi multumesti, puiule! Eu fac tot ce pot, ii spuse el cu zambetul pe buze.
-          Tu m-ai salvat si-ti voi fi dator pe viata!
Atunci micul pui de grifon si-a luat zborul catre cer, catre soarele fierbinte, parca pudrat cu aur.
Peste doi ani lungi si plini de chinuri, in care Filip isi pierde mama, cea mai de prêt indrumatoare a lui, a ramas cu tatal sau care l-a obligat sa ramana in camera lui toata viata.
“Daca macar as fi putut sa ma bucur ca un copil de viata, as fi trait pana la adanci batraneti si as fi pierit sub clar de luna, in natura, pe iarba catifelata, sub umbra copacilor batrani.”, gandea Filip in singuratatea lui.
Dupa trei luni pline de amaraciune, Filip decise sa puna capat vietii lui de “ puscarias” si intr-o noapte si-a luat o tolba cu sulite , un arc, merinde si cateva carti. S-a dus in grajdurile tatalui sau de unde si-a luat cel mai aratos si mai puternic armasar. Avea sase picioare si o sa cu totul si cu totul de aur. A incalecat si a pornit la drum. Cu cat era mai departe de palat , cu atat se simtea mai in siguranta in padure, langa rau. Sapte zile calul a galopat si au calarit peste vai, peste dealuri si locuri minunate , pentru care ai da orice ca sa le vezi. La un moment dat, calul pierduse doua dintre picioare si ramasese cu patru. Acum galopa mai incet, asa ca baiatul s-a oprit. Au ajuns intr-un luminis verde, parca de smarald, cu razele soarelui auriu stralucind prin frunzis. Acolo era un cos plin cu mere de aur si de argint. Cum ajunse acolo, un balaur, un paznic al acelor mere pretioase , a sarit si a spus:
            -Sa nu cumva sa te atingi de merele mele, omule! Daca nu, te voi inghiti!
            Filip scoase  sulitele si grai:
            -Nu am intentii rele balaurule! As dori doar cateva din aceste  mere ca sa imi hranesc calul, sa prinda puteri!
            - As putea sa-ti dau doar daca le platesti! Cu niste mici bucatele de diamante , foarte pretioase pentru mine!
            -Desigur, balaure!
            Atunci Filip, cu parere de rau, l-a impuns pe calul sau care a inceput sa planga cu micute, stralucitoare diamante, care au cazut in mana balaurului.
-          Tu omule, chiar meriti rasplata asta!
-          Multumesc!
Atunci Filip si-a hranit calul care a prins puteri si dupa ce a incalecat, ei au pornit mai departe , alergand  sub apusul de soare.
A doua zi au ajuns la marginea unui canion atat de adanc incat si un vulture s-ar fi pierdut prin el. Filip ramase pe ganduri. Dintr-o data apare speranta. Un grifon mare, solid cu pene parca de bronz si cu aripi maiestuoase a poposit langa Filip, care si-a recunoscut vechiul amic imediat. Grifonul, dator pe viata lui Filip, si-a imbratisat prietenul, aproape inghitindu-l , dar il acoperea calul.
-          As putea sa te ajut cu ceva omule?
-          Da, spuse el entuziasmat!
Atunci el ii sopti in ureche si grifonul a acceptat. Filip a luat saua de aur de pe spinarea indoita a calului, care , fericit a galopat si s-a pierdut prin padure.
            Dupa ce s-au pregatit de zbor, Filip s-a rugat sa fie totul bine. Inchise ochii si numai se trezise in aer, cu pletele in vant. Au zburat peste cei mai inalti munti din regat, peste cele mai dese paduri, chiar si peste norii laptosi de pe cer.
            S-au oprit mai apoi pe marginea unei pesteri intunecate, unde printul a auzit niste strigate disperate de ajutor. Si-a aprins o torta si s-a dus in adancul pesterii. Acolo un imparat intunecat ca si Miazanoaptea statea si pazea o cusca in care se zbateau atatea creturi nevinovate, doi zgribsori, trei zmei, niste caini slabiti de puteri cu aripi de lebada, niste cai cu sapte picioare si alte lighioane. Imparatul il privieste pe Filip si zimbi:
            -Ce te aduce pe aici, Printisor?
            -Am venit sa salvez aceste lighioane fara vina!
            -Atunci lupta!
            Filip era speriat. Lupta nu era o solutie prea buna, dar era singura. Si-a luat palosul, sabia si sulitele pregatite. S-au luptat si s-au luptat , zi si noapte, ora de ora, minut de minut. La un moment dat Filip s-a concentrat atat de tare, incat a resusit sa il invinga pe imparat, care s-a preschimbat in cenusa. Creaturile si-au luat zborul spre cer, multumindu-i lui Filip din tot sufletul. Animalele s-au adunat la un loc si cu bucati de aur, de argint, de lemn , de piatra, au construit cel mai frumos castel al carui rege pe nume Filip a devenit faimos in toate regatele. Toate creaturile il respectau dar si el pe ele.
                                                                        “Am luat o pana, am luat un os
                                                                          Si-o masea de minte-am scos.”
  Toate drepturile rezervate.

joi, 24 august 2017

Loialitate...




La un moment dat André Gide spunea că este mai bine să fii urât pentru ceea ce eşti decât să fii iubit pentru ceea ce nu eşti. Ascunzând adevărul pentru a convinge oamenii să te placă reflectă lipsa de încredere în cine eşti cu adevărat.Toată lumea are nevoie de prieteni. Prietenii sunt oamenii în care avem încredere, oamenii care ne acceptă aşa cum suntem. Viaţa este complicată, dar vor fi mereu oameni pe care ne putem baza şi care se pot baza pe noi. Lumea este atât de mare încât nimeni nu ar trebui să fie singur. Când te împrieteneşti cu oameni care îţi plac sau pe care îi admiri, vrei să fii cu ei şi aştepţi ca şi ei să dorească acest lucru. Prietenia se bazează pe loialitate, sinceritate, empatie, acceptare, iubire. Prietenii loiali sunt cei care ne percep ca fiind preţioşi pentru ei şi nu ne vor abandona. Chiar dacă aceasta înseamnă că vor suferi cu noi. Loialitatea este ceea ce ne ţine împreună.

Loialitatea este o alegere. Nu este uşor să ai prieteni pe viaţă. Este şi mai greu să îi găseşti pe aceia care îţi vor fi loiali nu datorită unui simţ al datoriei, ci pentru că aşa doresc ei. Nu toată lumea poate să o facă. Cei care au încredere în tine la fel de mult cum ai tu în ei sunt prietenii tăi adevăraţi. Un prieten loial este diferit de un prieten obişnuit deoarece, deşi nu va fi de acord cu tine mereu şi nu va avea aceleaşi opinii, va dori ca tu să cunoşti adevărul. Chiar dacă pe tine acest adevăr te va răni foarte tare. Prietenii sunt elementele fundamentale ale vieţii noastre; sunt cei care ne însoţesc în această aventură în necunoscut. Cu toate acestea, prietenia este cel mai greu lucru din lume de explicat.



M.

luni, 21 august 2017

Si super fetele plâng…



Principalul motiv pentru care scriu pe blog este faptul că îmi place să comunic aici la fel cum o fac cu prietenii mei. Nu sunt un model sau exemplu de urmat, deşi, câteodată, mi se pare că se aşteaptă de la mine acest lucru. Presupun că este normal ca oamenii să aibă aşteptări, să fie dezamăgiţi sau nu atâta timp cât mă exprim aici, într-un spaţiu public.
Scriu despre ce văd în jurul meu, fără prea multe menajamente şi încerc din răsputeri să nu cad în teatral (deşi câteodată nu reuşesc) chiar dacă acest lucru înseamnă că nu vă spun despre toate căderile sau momentele mele de extaz. Imi place să scriu despre prietenele mele, despre fetele şi femeile pe care le văd în jurul meu, despre cele care nu încearcă să mă facă să cred că trăiesc într-o lume magică în care totul este perfect şi totul cade din ceruri. Imi plac aceste fete pentru că ele reprezintă, cel puţin pentru mine, super fetele şi nu cele din imaginile pe care le văd de multe ori aici sau pe alte platforme. 


 Sursa: Delia Tirla
Până cu ceva timp în urmă eram înnebunită să cumpăr toate revistele de modă de pe piaţă, la un moment dat având în casă teancuri întregi de reviste. Dar am început să obosesc să văd din ce în ce mai des imagini, care mai demult erau foarte diferite, în care moda şi oamenii care o fac sunt atât de distanţi, atât de perfecţi şi atât de inaccesibili. Ajungi să tânjeşti după lucruri efemere, o “perfecţiune” bolnăvicioasă care îţi pune beţe în roate şi te face să te simţi nesigură când nu trebuie, lucruri pe care nu prea poţi să le obţii decât dacă eşti foarte cadorisită, foarte “alintată” de nişte părinţi extrem de bogaţi sau eşti o fată care face orice doar să fie faimoasă. Nu mai cred în această perfecţiune. Perfecţiunea nu există, de fapt. Cred că tu trebuie să te simţi bine în propria piele, cu “defectele” tale (uite, eu am strungăreaţă pe care mai demult am urât-o cu pasiune, dar o dentistă mi-a deschis ochii spunându-mi că e acel ceva al meu, iar acum îmi place). Cred că trebuie să te chinui mult să arăţi cum vrei să arăţi, să munceşti extrem de mult să îţi permiţi ce îţi doreşti fără să îţi creezi o “faimă” care s-ar putea să îţi dăuneze mai târziu şi să fii foarte creativă cu tine însăţi. Cred că aşa ar trebui să fie o super fată şi nu un model imposibil de feminitate sau cum s-o mai numi. Si nu mai cred că super fetele nu plâng. Si ele plâng, de multe ori.

Chiar dacă super fetele doar “zboară”.

M.