Blogger Widgets

duminică, 20 mai 2018

Tânăra fată sofisticată…


Voi lăsa această imagine aici. Doar o imagine. Dar o imagine poate să spună lucruri pe care eu nu pot să le spun. O voi lăsa să vă vorbească despre geniul lui Brâncuşi, „un păstor bătrân, arătos, cu barbă, şi, după mintea mea, unul dintre cei mai minunaţi sculptori ai timpurilor noastre” (Nancy Cunard). Despre  frumuseţea acestei lucrări, frumuseţea unei femei cu părul strâns în coadă de cal. “La jeune fille sophistiquée ( Portrait de Nancy Cunard)”.  O sculptură unică realizată de Constantin Brâncuşi, a fost vândută pentru suma de 71 de milioane de dolari, la Licitaţia de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Christie's la New York. Sculptura a fost cumpărată în 1955 de soţii Elizabeth şi Frederick Stafford - o tânără din New Orleans, SUA, şi un evreu din România – pentru suma de 5.000 de dolari.  


Sculptura a fost realizată în 1932, având o înălţime de 78 de centimetri, lucrată în aramă. Lucrarea o reprezintă pe Nancy Cunard, una dintre personalităţile avangardei culturale din Paris în debutul secolului al XX-lea. Considerată un veritabil pionier al modei, Nancy a fost o protectoare a artiştilor şi scriitorilor din Paris în perioada interbelică, în cercul său aflându-se Tristan Tzara, Marcel Duchamp, Ezra Pound sau James Joyce.
„Totul în ceea ce priveşte comportamentul ei arăta cât de sofisticată era la acea vreme”, îşi amintea Brâncuşi. Îmi place. Mi-ar place. Ţie nu?
Bucură-te!
M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu