Dar tu îți iubești țara? O întrebare înşelătoare. Răspunsul nu este ceea ce spui sau felul în care spui. Răspunsul se află în pauza dintre sfârșitul întrebării și începutul răspunsului. Dacă trebuie să te oprești și să te gândești la asta, atunci ai putea la fel de bine să spui nu. Aproape sigur că nu-ți iubești țara așa cum a vrut să spună persoana care a pus întrebarea.
Câteodată mă gândesc că ceea ce simt pentru ţara mea este o afinitate profundă deşi uneori dificilă. La sfârşitul unui an lung și controversat, nu cred că este surprinzător că am devenit dezamăgită de această poveste de dragoste deoarece mi-am dat seama că resentimentele mele înlocuiesc speranţa. Îmi dau seama că îmi place mai mult ceea ce a fost această țară în diferite momente din istorie: o învingătoare de tirani, un promulgator al libertății.
Sursa: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=350034795364729&set=pb.100010746336871.-2207520000..&type=3
Să-ți iubești țara înseamnă să-ți dorești să o vezi devenind cea mai bună versiune a ei însăși, să-i subliniezi eșecurile, să recunoști felul în care fiecare dintre noi am fost complici în a permite ca tot ce e mai rău să persiste. Să-ți iubești țara înseamnă să fii mândru de ea, dar și să nu-ți fie frică să-i confrunți problemele.
Dragostea nu este pasivă. A iubi această țară înseamnă a privi cu ochi limpezi promisiunile și felul în care aceste promisiuni sunt puse în practică, încercând să reduci decalajul dintre ele. Vreau să cred că suntem o națiune, aşa cum spune Bob Dylan „ocupați să ne naștem”. Dragostea înseamnă credință nu doar în trecut, ci și în viitor. Fără această credinţă suntem „ocupați să murim”.
La mulţi ani, România!
Cu drag,
Mira #pierdutaprintrecuvinte
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu