Blogger Widgets

luni, 7 iulie 2025

Fals vs. original

 De ce am crea o lume complet diferită pe rețelele de socializare?

De ce am depune atât de mult efort și energie pentru a crea pe „altcineva”?

De ce nu ne putem arăta mai mult adevăratul sine pe Instagram?

De ce nu ne putem trăi viața fără să urmărim ceva anume?

De ce există mereu presiunea de a fi cea mai bună versiune a noastră tot timpul?

E mult mai cool.

E mult mai bine.

Trăim într-o societate în care toată lumea se confruntă cu depresie, anxietate și singurătate fără niciun motiv, dar ceea ce arată pe platforme de socializare este că trăiesc o viață mai bună decât alții. Toată lumea este în cursa pentru a se arăta mai fericită pe rețelele de socializare. E amuzant cum scrolling-ul pe  diverse reţele poate fi ca și cum ai răsfoi paginile unei reviste glossy. Cu fiecare scroll, sunt întâmpinată de instantanee ale perfecțiunii: machiaj impecabil, trupuri exacerbat de sexualizate, locații exotice, farfurii cu mâncare care par mai mult artă decât hrană. „E doar realitatea de pe social media”, îmi spun, dar există o parte din mine care încă simte acea atracție inconfortabilă a inadecvării.

Graniţa dintre social media și viața reală a devenit atât de neclară încât adesea este nevoie de un pas înapoi, un moment de introspecție, pentru a îmi aminti că ceea ce văd rareori este întreaga poveste. Această deconectare de la autenticitate rezonează cu mulți dintre noi la diferite niveluri. Ne trezim comparând haosul din spatele acestor instantanee “perfecte”cu momentele importante ale tuturor celorlalți. E ușor să pierzi din vedere faptul că realitatea de pe reţelele de socializare este adesea un decor, o scenă concepută pentru o implicare maximă, nu o reflectare a complexității, banalității și frumuseții vieții reale.

Acum, nu voi spune că sunt imună la atracția unui feed frumos - și eu mă bucur de măiestria artistică și creativitatea care intră în crearea acelor imagini. Dar încerc să-mi amintesc să nu iau totul de-a gata.  Rețelele de socializare, în cel mai bun caz, pot fi o platformă pentru inspirație, conexiune și chiar artă. În cel mai rău caz, pot fi o sursă de așteptări nerealiste și nesiguranțe tot mai mari.

Fără aprofundarea zilnică a acestor reţele, am observat o schimbare în starea mea de spirit și în percepția asupra propriei vieți. Am petrecut mai mult timp în interacțiuni față în față semnificative, m-am afundat în hobby-uri neglijate de mult timp și, sincer, nu mi-a lipsit fațada filtrată. Revenirea a fost ca și cum m-aș fi întors la o petrecere zgomotoasă  după o gură de aer proaspăt afară. Eram mai conștientă de volum și frenezie, dar mai puțin dispusă să mă las copleșită de acestea.

Pentru oricine dintre voi simte presiunea de a menține o viață perfectă ca pe social media, sugestia mea ar fi să facă un pas înapoi. Evaluează ce aspecte ale rețelelor sociale îți aduc bucurie și ce părți apasă greu. Acceptă dezordinea vieții reale - la urma urmei, acolo se află adevărata frumusețe, în imperfecțiune, în creștere și în experiența umană autentică.

Să te simți confortabil în propria piele și să împărtășești asta cu lumea.

Acum, nu știu care personaj este cel real, dar știu un lucru.

Rețelele de socializare ne-au făcut diferiți. Rețelele de socializare ne-au dat dreptul să ne prezentăm ca nişte supereroi în fiecare zi.

Sună copleșitor.  Dar nu încerca să fii altcineva doar pentru a obține mai multă atenție și statut.

Fii cine ești.

Fii tu însuți.

 

M. #pierdutaprintrecuvinte